JOCUL CETATII COMERCIAL PHOTO

Regulament

Bună ziua doamnelor și domnilor. Mai jos vă voi prezenta regulamentul Jocului cetății-Război, ediția de buzunar al Jocului Cetății despre cetatea din Alba Iulia.

În imaginea de mai jos, este cum se joacă în doi jucători. Se amestecă cartonașele și se impart, câte 6 cartonașe la fiecare jucător. În cazul jocului cu 3 jucători se împart 4 cartonașe la fiecare, cu 4 jucători se împart 3 cartonașe la fiecare, în jocul cu 6 jucători se împart câte 2 cartonașe la fiecare iar în 12 jucători câte un cartonaș, nemaiținându-se cont de indicele cu galben de pe fiecare cartonaș.

Dar să va explic cum se joacă în 2 jucători și să puteți întelege regulamentul.


1

Precum observați mai jos, jucătorul care atacă, a întors cartonașul cu numărul 9, alegând o carte a adversarului care se adeverește a fi numărul 10. dar precum observați, cartonașul numărul 9 conține un indice cu galben în paranteză (10), care corespunde cu numărul principal al adversarului. În acest caz, lîngă indicele cu galben este o valoare numerică, care se scade sau se adună cu numărul principal, în funcție de cartonașul respectiv. În cazul de față, se scade -5 adică 5 puncte de pe valoarea principală care este 9 (cu roșu), și în acest fel cartonașul primeste in cazul de față valoarea de 4 puncte in loc de 9. dacă era alt cartonaș al adversarulșui în loc de 10, acel indice nu mai coresponde și valoarea era de 9 puncte. Deci în loc să câștige jucătorul cu cartonașul numărul 10, 1 punct, făcându-se diferența dintre cartonașe (10-9=1), jucătorul cu cartonașul 10 câștigă 6 puncte, deoarece valoarea cartonașului 9 s-a transformat în numărul 4. (10-4=6).

Deci după primul duel de joc, jucătorul cu cartonașul numărul 10 are la activ 6 puncte, iar cel cu cartonașul numărul 9 rămâne la 0.

2

Următorul cartonaș este întors de persoana care a câștigat duelul. Punctele se vor adăuga acelora deja cumulate și cine va atinge scorul de 100 de puncte primul/a va fi declarat/ă câștigator/oare. Se poate juca și la modul quitz (scurt), o singură rundă de joc, putându-se juca până la 3, fiecare punct constând într-o rundă de joc, în funcție de căștigător/oare. După prima rundă de joc, cartonașele se vor amesteca din nou și se vor împărți de către persoana care are mai putine puncte acumulate în timpul jocului.

exemplu 4 jucători

3

Ca să puteți vedea metoda de calcul în mai mulți jucători, acesta este un exemplu în 4 jucători. precum observați mai sus, se împart cartonașele în mod egal la fiecare jucător în parte, iar cel mai mic în vărstă va întoarce din cartonașele lui, unul, și va alege un cartonaș de la ceilalți jucători, întorcându-le. În cazul de față, precum puteți observa mai jos, sunt cartonașele cu numerele 9, 6, 7 și 1

4

În acest caz, se vor face calculele matematice începănd cu cel mai mare număr. Jucătorul cu numărul 9 va calcula primul. Dar precum vedeți, cartonașul cu numărul 7 are indexul cu galben care corespunde jucătorului cu numărul principal 9, în acest caz adaugăndu-se numărul de langă cu alb care e +3 la valoarea inițială și cartonașul cu nr. 7 transformăndu-se pentru jucătorul cu numarul 9 în 10 (7+3=10). Deci in acest caz, cartonașul cu numărul 9 chiar dacă este mai mare ca 7 nu câștigă nimic de pe acesta. Se va face ulterior scăderea dintre 9-6=3, deci câștigă 3 puncte de pe cartonașul cu numărul 6 și 9-1=8, deci 8 puncte de pe cartonașul cu numărul 1. După ce se va face scăderea, urmează adunarea pentru a afla, câte puncte finale a câștigat în acest duel cartonașul cu numărul 9. deci 8 puncte adunate cu 3 rezultă 11 puncte în primul duel al cartonașului cu numărul 9. Cartonașul cu numărul 7 câștigă 6 puncte de pe 1 si un punct de pe cartonașul cu numărul 6 precum 1 punct de pe numărul 9 datorită indexului cu galben care corespunde acestui număr, deci se adună și are 8 puncte la final, iar cartonașul cu numărul 6, va câștiga 5 puncte de pe cel cu numărul 1. Scorul final după primul duel, fiind: (9)=11 puncte, (7)=8 puncte, (6)=5 puncte (1)=0