Începuturi...

SCHITA 1
SCHITA 2
 Totul a început în anul 2007, când am inventat sistemul de luptă cu cartonașe, iar în anul 2011 am încercat să leg aceste cartonașe de o tablă de joc cu aceste schițe, pe când eram cu băieții la o bere. Inițial mă gândisem să fac un joc de societate despre cele 5 cetăți dacice din județul Alba.

Am continuat cu acest proiect, până în anul 2016, când m-a chemat la el un prieten ce avea o agenție de publicitate și mi-a spus dacă doresc să desenez harta cetății Alba Carolina, pentru a fi folosită pe un pliant turistic. După ce am desenat obiectivele cetății timp de două săptămâni, prețul oferit pentru efortul depus era prea mic, așa că am păstrat harta și m-am gândit că s-ar potrivi foarte bine în forma unui joc despre cetatea din Alba Iulia. dar trebuia să-l concep în așa fel, încăt să aibă o utilitate în plus față de partea distractivă și să găsesc o modalitate de a-l face educativ dar să promoveze și turismul în același timp. Aveam sistemul de luptă care se desfășoară cu cartonașe, dar era prea simplist, pentru o simplă bătălie. Trebuia să aduc acel ceva, care să facă conexiunea cu cetatea din Alba Iulia, și să ofere acestui superb oraș un joc al lui, să leg cartonașele de luptă cu harta cetății. Deci am renunțat la ideea cu acest pliant pe care-l puteți vedea în imaginea de mai jos și m-am focusat pe realizarea jocului cetății.

pliant original 2015
Ideea și mecanica sistemului de luptă am implementat-o. Voiam să o pun și în practică prin ilustrarea unor cartonașe cu numere prin care să se desfășoare lupta cu calcule matematice simple, respectiv adunarea și scăderea. Eram așa de entuziasmat după realizarea primelor cartonașe în tipografie pentru teste, încât aveam de gând să iau legătura cu ministerul educației, pentru a fi implementat în sistemul de învățământ alternativ la clasele mici, deoarece folosea o matematică distractivă unică în lume. Deci copilul învăța să calculeze jucându-se. Așa că am creat niște ilustrații care să fie placute copiilor, cu animale. Erau frumoase, plăcute ochiului, dar în timp ce l-am testat de multe ori cu un prieten, mi-am dat seama că acest joc, este competitiv și în rândul adulților, ceea ce m-a făcut treptat să renunț la desenele animalelor, căutând ceva care să lege tabla de joc de cartonașele principale de luptă. Ce legătură au animalele cu cetatea din Alba Iulia? Niciuna. era lipsit de sens. Singura însemnătate era faptul că cei mici puteau să afle o scurtă informație despre acel animal și cam atât.
cartonase animale

1 decembrie 2018...

În toamna anului 2018, era agitație preturindeni în Romania, fiindcă urma la data de 1 decembrie, Serbările Centenarului Marii Uniri de la 1918. Biroul Centenar al Consiliului Județean Alba, căuta pe cineva care să realizeze o hartă de eveniment, care să se afișeze în marea zi în toată cetatea Alba Carolina pentru turiștii veniți cu mic cu mare la Alba Iulia și folosită drept ghid al evenimentelor. Așa că mi-am pus la dispoziție gratuit harta cetății care o concepusem pentru pliant și împreună cu Dan Popescu, conducătorul biroului centenar, am început să lucrăm pentru a o adapta nevoilor evenimentului.

harta centenar
harta centenarul romaniei
centenar

exemplarul pilot

După Centenarul Romaniei la Alba Iulia din 2018, am conceput un sistem axat pe niște pătrate cu numere, care să corespundă obiectivelor desenate din cetate, poziționând pe fiecare pătrat câte un indice care trebuie respectat o singură dată, implementănd astfel pionii de joc, ulterior zarul, intenționănd ca jocul cu pioni să fie o cursă în jurul cetății. Am folosit această hartă a centenarului pentru exemplarul pilot, și mi-am dat seama că este destul de tehnică ca și conținut grafic, dorind pentru exemplarul final ceva mai prietenos, ilustrativ, care putea fi folosit și ca ghid turistic în același timp. Am redus consistent în designul tablei de joc a exemplarului pilot, străzile, punând accentul pe cetate, dar parca erau prea mici desenele obiectivelor, iar tipografia care mi-a tipărit exemplarul pilot, a făcut-o pe dimensiunea de 30cm x30 cm, ceea ce s-a dovedit a fi  destul de mică, abia se putea observa indicele pătrățelelor sau detaliile desenelor. Am mai implementat niște cartonașe adiacente cu abilități care avantajează jucătorul și-l ajută să acumuleze mai multe puncte pentru a câștiga. Eram fericit că exemplarul pilot a ieșit din tipar, și-l pot testa, aducănd pe parcursul acestor testări reguli noi, și adaptări benefice pentru rezultatul final.

tabla de joc finala CONVERTITA 50x50 cm

Testările au durat mai bine de un an, zilnic descopeream câte ceva nou, notam în caiet, reveneam, schimbam , testam, schimbam...

exemplarul pilot

ne jucăm!

Prima rundă de joc în spațiul public, a avut loc la data de 25 martie 2020, pe platforma de socializare Facebook. Le-am explicat prietenilor mei regulile jocului, folosindu-mă doar de sistemul de luptă cu cartonașe, fără tabla de joc, testând în acest fel dacă poate fi implementat în campionate online. A funcționat mai presus așteptărilor mele. La început, jocul cetății a fost denumit Bătălia Minții, fiindcă este axat pe calcule matematice, ceea ce reiese și din fotografiile de mai jos. Oamenii au fost receptivi, iar premiul pentru marele câștigător a fost un portret realizat de către mine respectivei persoane. Cartonașele principale de joc erau în exemplarul pilot de 10x10 cm, ulterior le-am făcut mai mici, fiindcă pentru mâna unui copil, sunt prea mari pentru a putea fi amestecate.

facebook

Impulsul pentru a merge mai departe cu acest proiect se susținea de la sine. E important să nu renunți la visele tale, chiar dacă vor fi un eșec total. Dar precum vedeți, acest joc are o istorie și una destul de frumoasă. Am continuat testările jucând pe la amici pe unde aveam ocazia, dezvoltând opțiuni noi și inovații in conținutul jocului.

teste

sigla jocului

Sigla jocului cetății a avut 3 perioade de tranzit până la denumirea finală. Acestea sunt Bătălia Minții, Lupta mentală și varianta finală și cea mai potrivită, Jocul cetății. Am trimis documentația de înregistrare la OSIM pentru a-mi proteja marca și a fost acceptată. Încă un motiv de fericire.

logo

Simbolul grafic din acest logo, este reprezentativ pentru jocul cetății, reprezentând inițialele numelui autorului (I M B) precum si litera m, care vine de la matematică și penița care simbolizează că este un joc care se joacă cu creionul, pixul sau stiloul pe hartie, datorită calculelor matematice care trebuiesc făcute pentru a face mutarea pionilor și de a calcula numărul total de puncte strânse pe parcursul celor 3 runde de joc. La data de 21 august 2016, am prezentat pentru prima data cartonașele principale de joc în forma lor primară, precum am inceput să vectorizez obiectivele desenate pentru harta cetății și să creez sigla jocului.

istorie

2021...

După luni întregi de testări, jocul cetătii era aproape de finalizare. Am început să fac designul cutiei de joc, să leg  grafica imaginilor cartonașelor adiacente cu abilități de tematica cetății, precum și cartonașele principale de luptă, ilustrănd pe cartonașele cu numere personalități marcante care au avut legătură directă cu cetatea Alba Carolina. Totul era perfect, doar că ceva nu-mi convenea. Harta cetății de pe tabla de joc, era prea tehnică. nicidecum prietenoasă. așa că am modificat designul ei, după harta originală din 2016 cu mici adaugări, rezultând forma finală. Da! Arată a board game acum.

tabla de joc 2015 convertit tipar 50x50

cutia jocului

cutie principala fata joc

cartonașe de joc

Cartonașele principale de joc, în cele din urmă, le-am finalizat, ilustrând personalități marcante care au avut contact și influiență directă cu cetatea din Alba Iulia. Jucând aceste cartonașe, jucătorii pot afla lucruri esențiale despre istoria cetății implicit a orașului.

1

Precum puteți observa pe tabla de joc puțin mai sus, conținutul acesteia are 4 patrațele colorate cu verde, care corespund cartonașelor cu abilități. Aceste cartonașe cu abilități le voi evidenția in imaginea de mai jos. Au un design cu niște elemente care corespund secolului în care a fost construită cetatea. ele sunt de dimensiunea mai mică față de cartonașele principale de joc poziționându-se pe platforma ce le aparține.

2

În conținutul jocului se mai găsesc 12 cartonașe capcană cu diverse abilități care pot sau nu fi folosite de jucatori. Aceste cartonașe au fost implementate pentru a face jocul mult mai interactiv decat este.

cartonase capcana

Primul exemplar

În sfărșit, primul exemplar pentru a da bunul de tipar și de a-l promova, a ieșit din tipografie în data de 25.05.2022, la o calitate ireproșabilă, tipografia promițându-mi că celelalte 49 de seturi de joc, vor fi gata în data de 1 iulie 2022. Prima reclamă grafică, precum vedeți mai jos a avut un real succes, cu acest prilej, gasindu-i un slogan și anume  FII CAMPIONUL CETĂȚII!.

joc
reclama jocul cetatii

Marcă înregistrată

Jocul Cetății este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci

marca inregistrata

M-am consultat cu mai multe persoane referitor la domensiunea tablei de joc și a cutiei. Problema este că este foarte mare ca dimensiuni. Nu poate fi transportat cum trebuie de un copil, nu poate fi pus pe un raft, avand 50x50 de centimetri. Da. E mare. Așa că am refăcut cutia de joc și tabla, în așa fel încăt să se îndoaie de la jumătate.

montaj

Jocul final, mai conține o hartă de joc, care este o hartă a teleportării în timp, din lumea dacilor.

montaj table de joc pentru website
play-off